Homiladorlikda Zafaron: Foydalari, Xavfsizligi va Muhim Maslahatlar
Homiladorlik davrida zafaron iste'mol qilishning foydalari va xavfsizligi haqida ilmiy asoslangan ma'lumotlar. Zafaronning homilador ayollar uchun qanday ta’siri borligini o‘rganing.
Ba'zi madaniyatlarda homiladorlik paytida zafaron iste'mol qilish ko'plab foydali jihatlari bor deb hisoblanadi. Biroq, bu ziravorning ba'zi salbiy ta’sirlari ham mavjud bo‘lishi mumkin.

Madaniyatingiz sizning ovqatlanish odatlaringizga o‘zingiz o‘ylaganingizdan ham ko‘proq ta’sir qiladi. Homiladorlik paytida ota-onangiz yoki qarindoshlaringizdan olgan maslahatlar ham bu jarayonda sizning tanlovingizga yo‘l ko‘rsatadi. Agar sizda ko‘p buva, buvi yoki amakilar bo‘lsa, ularning maslahatlariga rozi bo‘lasiz.
Agar zafaron ko‘p ishlatiladigan mintaqalardan kelgan bo‘lsangiz, homiladorlikda uning foydalari haqida ko‘plab gaplarni eshitgan bo‘lishingiz mumkin. Lekin zafaronning homiladorlik vaqtida qanday ta’siri borligini yaqindan bilish muhimdir.
Zafaron nima?
Zafaron — Crocus sativus deb ataluvchi o‘simlikdan olinadigan qimmatbaho ziravor. Dunyo bo‘ylab zafaron ishlab chiqarishning katta qismi Eron hududida amalga oshiriladi, shuningdek, Hindiston, Afg‘oniston, Marokash va Gretsiyada ham yetishtiriladi.
Zafaron o‘zining kuchli antioksidant xususiyatlari va sog‘liq uchun foydali ta’sirlari bilan mashhur. Shu bilan birga, uning yuqori narxi ham aynan ko‘p mehnat talab qiladigan yetishtirish va yig‘im-terim jarayonlari sababli yuzaga keladi. Dunyoning eng qimmat ziravori sifatida tanilgan.
Homiladorlik davrida zafaron
Ba'zi madaniyatlarda homiladorlikning birinchi trimestridan so‘ng zafaron iste’mol qilish tavsiya etiladi.
Homiladorlik va emizish davrida ovqatlanishga oid ko‘plab an’anaviy taqiqlar mavjud. Masalan, Hindistonning qishloq hududlarida ovqatlar “issiq” va “sovuq” deb ajratiladi.
Homiladorlik esa “issiq” holat deb hisoblanib, shuning uchun ananas, papaya, banan, tuxum va go‘sht kabi “issiq” deb ataladigan mahsulotlardan tug‘ruqqa qadar voz kechish tavsiya etiladi. Bu oziq-ovqatlar homilani xavf ostiga qo‘yishi mumkin, degan xavotirlar mavjud.
Shunga qaramay, Hindistonning qishloq hududlarida o‘tkazilgan so‘rovnomalar zafaron homiladorlikda ma’qullanayotganini ko‘rsatadi. Chunki unga ko‘ra, zafaron chaqaloq terisini yengilroq va ravshanroq qiladi, bu esa ba’zi madaniyatlarda ma’qul qabul qilinadi. Bundan tashqari, u homiladorlikdagi ba’zi noqulayliklarni kamaytirishga yordam beradi, deb hisoblanadi.
Homiladorlikning barcha trimestrlarida zafaron xavfsizmi?
Ba’zi tadqiqotlar, shu jumladan klinik sinovlar shuni ko‘rsatmoqdaki, zafaron premenstrual sindrom belgilarini, masalan, qorindagi og‘riqni kamaytirishda foydali bo‘lishi mumkin.
Ammo homiladorlikda bu faqat siz haqida emas, balki homila uchun ham muhim. Shuning uchun zafaronning siz va bolangiz uchun xavfsizligini bilish juda zarur.
Ko‘plab homiladorlik bo‘yicha tavsiyalar singari, birinchi trimestrda ehtiyotkorlik talab qilinadi. Hozirgi ilmiy ma’lumotlarga ko‘ra, birinchi trimestrda zafaron iste’mol qilishdan saqlanish ma’qul.
2014-yilda o‘tkazilgan kichik bir tadqiqotda, birinchi trimestrda zafaron bilan aloqa qilgan ayollarda homilani yo‘qotish holatlari ko‘proq kuzatilgan.
Ayurveda an’analarida ham birinchi trimestrda zafaron iste’mol qilish tavsiya etilmaydi, ko‘plab mutaxassislar esa homilani harakatini his qilganidan keyin zafaronni iste’mol qilishni boshlashni maslahat beradi.
Homiladorlikda zafaronning foydali ta’sirlari
Asrlar davomida zafaron an’anaviy tibbiyotda turli kasalliklarni davolashda ishlatilgan, jumladan homilador ayollar uchun quyidagi muammolarni yengillashtirishda:
- qayt qilish va oshqozon noqulayliklari
- hazm buzilishlari
- qon bosimining oshishi
Ba’zi odamlar homiladorlikda bu muammolarni kamaytirish uchun zafaronni iste’mol qiladi. Shuningdek, homiladorlikda bachadon to‘qimasining elastikligini saqlash uchun kuniga 0.5 dan 2 grammgacha zafaron iste’mol qilish mumkinligi taklif qilinadi, ammo faqat birinchi trimestrdan so‘ng.
Ammo homilador yoki emizikli ayollarda zafaronning toksik ta’siri haqida ko‘plab tadqiqotlar mavjud emas, shuning uchun mutaxassislar qo‘shimcha ilmiy ishlar zarurligini ta’kidlashadi.
Homiladorlik oxirgi bosqichiga yaqinlashgan paytda esa, ayniqsa noqulayliklar ko‘payganda, zafaronni iste’mol qilish foydali bo‘lishi mumkin.
An’anaviy tibbiyotga ko‘ra, zafaron bachadon mushaklarini rag‘batlantirib, tug‘ruq jarayonini yengillashtirishda yordam beradi.
Bir klinik tadqiqotda to‘liq homilador 50 ayol ishtirok etgan va zafaron bachadon bo‘yni tayyorlashda yordam bergani kuzatilgan. Ammo tadqiqotchilar tug‘ruq jarayoniga ta’siri haqida qo‘shimcha tadqiqotlar kerakligini ta’kidlaydi.
Tug‘ruqdan keyin esa, agar kayfiyatingiz tushkun bo‘lsa, zafaronni sinab ko‘rish mumkin. 2017-yilda o‘tkazilgan klinik sinovda 60 yangi onada zafaronning tug‘ruqdan keyingi depressiya alomatlarini kamaytirishda yordam bergani aniqlangan.
Albatta, buni boshlashdan oldin shifokoringiz bilan maslahatlashish zarur, chunki qo‘shimcha ilmiy ma’lumotlar talab qilinadi.
Zafaron chaqalog‘ingiz terisini o‘zgartiradimi?
Zafaron iste’moli chaqaloq terisini ochroq qilishiga oid afsonalar mavjud. Ba'zi madaniyatlarda bu ishonch keng tarqalgan. Ammo ilmiy tadqiqotlar buning isbotini topmagan.
Xavotir olmang: chaqalog‘ingiz zafaron iste’mol qilganingizdan qat’i nazar, juda chiroyli bo‘ladi.
Katta miqdorda zafaron homilani yo‘qotishga sabab bo‘ladimi?
Homiladorlikda zafaronni ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilish zarur.
Ba’zi tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, kuniga 5 grammdan ortiq zafaron iste’mol qilish bachadonni kuchli rag‘batlantirib, homilani yo‘qotish xavfini oshirishi mumkin.
Agar zafaronli taomlar tayyorlashni yoki zafaronli sut ichishni rejalashtirayotgan bo‘lsangiz, avvalo shifokoringiz yoki akusheringiz bilan maslahatlashish lozim. Ular kichik miqdorda iste’mol qilishga ruxsat berishi mumkin, ammo bu masalada ehtiyot bo‘lish maqsadga muvofiq.
Zafaronli sutni qanday tayyorlash kerak?
Agar siz zafaronli sutni yaxshi ko‘rsangiz va birinchi trimestrni ortda qoldirgan bo‘lsangiz, uni tayyorlash juda oson. Zafaronli sut — bu shirinlashtirilgan sut bo‘lib, unga bir necha ip zafaron solib, so'ngra kardamon yoki maydalangan bodom kabi qo'shimchalar bilan ta'mi boyitiladi.
Hindistonda bu ichimlikni "kesar sut" deb atashadi va ba'zi madaniyatlarda homilador ayollarga tavsiya etiladi. Lekin birinchi trimestrda zafaron iste’mol qilishdan saqlanish tavsiya qilinadi.
Xulosa
Har qanday o‘simlik yoki tabiiy davolash usullarini boshlashdan oldin shifokoringiz bilan maslahatlashing. Ba'zi ziravorlar va o‘simliklar homiladorlik paytida xavfsiz bo‘lishi mumkin, ammo miqdor va iste’mol qilish vaqti juda muhimdir.
Siz Ota-onalik sayohati bo'yicha qiziqarli mavzular va tahliliy materiallarni 31-01-2021 sanasida topdingiz. Maqola sarlavhasi: " Homiladorlikda Zafaron: Foydalari, Xavfsizligi va Muhim Maslahatlar " sizga Ota-onalik sayohati sohasidagi yangi tushunchalar va foydali maslahatlarni beradi. Har bir Mavzu diqqat bilan tahlil qilingan va foydalanuvchiga amaliy ma'lumot yetkazishga qaratilgan.
Homiladorlikda Zafaron: Foydalari, Xavfsizligi va Muhim Maslahatlar mavzusi sizning Ota-onalik sayohati bo'yicha qarorlaringizni yanada oqilona qilishga yordam beradi. Saytimizdagi barcha mavzular, unikal va foydalanuvchi uchun qimmatli kontent hisoblanadi.


