7 Taomlar Hafta Bo‘yi: Jamie Oliverdan Ilhom Oling
Mashhur britaniyalik oshpaz Jamie Oliverdan haftaning har kuni uchun mazali va sog‘lom taomlar retseptlari. Oson tayyorlanadigan va oilaviy kechalar uchun ideal variantlar.
Jamie Oliver — dunyoga mashhur oshpaz, u taomlarni nafaqat mazali, balki foydali qilishga ham alohida e'tibor beradi.
Dushanba: Sabzavotli Tajin
Tajin Marokko milliy taomlaridan biridir. Odatda u qo‘y go‘shti, tovuq, baliq yoki sabzavotlar bilan tayyorlanadi. Dam olish kunlarida et mahsulotlaridan to‘yingan bo‘lsangiz, dushanba kuni sabzavotli variantini sinab ko‘ring. Bu taom nafaqat issiq holda, balki sovuq holatda ham ayni muddao bo‘ladi.
Bonus: Ertasiga ishga olib borish uchun ta’minot sifatida tayyorlang — agar taomdan ortiqcha bo‘lsa albatta.

Kerakli mahsulotlar
- 400 g konservalangan yoki 200 g quruq no‘xat;
- 8 ta kichik piyoz;
- 2 ta sabzi;
- 2 ta qovurilgan qovoq;
- 1 ta katta kartoshka;
- 5 ta kichik badimjon;
- 500 g qovurilgan qovoq;
- ½ bog‘ yangi petrushka;
- ½ bog‘ yangi yalpiz;
- 30 g zanjabil ildizi;
- 1 chimdim zafaron;
- 1 choy qoshiq qora ziravor;
- 1 osh qoshiq koriandr urug‘i;
- 1 osh qoshiq pomidor sousi;
- 1 litr tuzlangan sabzavot bulyoni yoki shunchaki tuzlangan suv;
- 300 g kuskus yoki yumaloq guruch;
- Smetana yoki achchiq ketchup — ta'bga ko‘ra.
Tayyorlanishi
Agar quruq no‘xat ishlatayotgan bo‘lsangiz, uni 8-10 soat suvda iviting. So‘ng toza suvda yuvib, qaynating va yumshaguncha pishiring (taxminan 1 soat). Suvini to‘kib tashlang.
Piyozni qaynab turgan suvga solib, 2 daqiqa qoldiring va so‘ng terisini tozalang.
Sabzi, qovoq, kartoshka, badimjon va qovurilgan qovoqni katta bo‘laklarga bo‘ling (taxminan 2×1×1 sm). Petrushka va yalpizni yuvib, qo‘pol qilib to‘g‘rang.
Zanjabilni tozalab, mayda to‘g‘rab, katta qozonga soling. U yerga zafaron, qora ziravor, koriandr urug‘lari, yalpiz va petrushkaning ko‘pchiligini, pomidor sousini qo‘shing. Sabzavot bulyoni yoki suvni quying va qaynating.
Piyoz, sabzi, qovoq va kartoshkani qo‘shib, qopqog‘ini yoping va o‘rtacha olovda 10 daqiqa pishiring. Qolgan sabzavotlarni va no‘xatni qo‘shib, yana 20 daqiqa pishiring, aralashtirib turing.
Kuskus yoki guruchni paketdagi ko‘rsatmalarga asosan tayyorlang.
Har bir idishga kuskusdan 1-2 osh qoshiq soling, ustiga 3-4 osh qoshiq tajin qo‘ying, ustidan qolgan ko‘katlarni sepib, smetana yoki ketchup bilan bezang.
Seshanba: Ismaloqli Pichchi Makaron
Bolalaringiz bor bo‘lsa, seshanba kuni Jamie Oliver taklif qilgan ismaloqli, yorqin yashil rangdagi uy makaronlarini sinab ko‘ring. Bu taom oilaviy tayyorlash uchun ajoyib imkoniyatdir.

Kerakli mahsulotlar
- 200 g yangi ismaloq;
- 300 g elangan un;
- 1 litr tuzlangan suv;
- 2 osh qoshiq zaytun moyi;
- 4 dona sarimsoq donasi;
- ¼ choy qoshiq chili kukuni;
- 200 g yosh qovoq;
- 300 g pomidor;
- 50 g tozalangan qozon yong‘og‘i;
- ½ bog‘ reyhan;
- 50 g maydalangan parmesan pishlog‘i;
- Zaytun moyi — ta'bga ko‘ra.
Tayyorlanishi
Ismaloq va unni oziq-ovqat protsessorida yaxshilab aralashtiring, yopishqoq bo‘lmasligi uchun kerak bo‘lsa, un qo‘shing. Kichik bo‘laklarga ajratib, har birini uzun, yupqa kolbasa shaklida yoying. Bolalar yordam berishi mumkin.
Suvni qaynating. Katta chuqur skovorodkada zaytun moyini qizdirib, mayda to‘g‘ralgan sarimsoq va chili qo‘shing.
Qovoqni mayda bo‘laklarga, pomidorni yarmiga bo‘lib, skovorodkaga soling. 5 daqiqa pishiring, so‘ng yong‘oq va 200 ml qaynagan suv qo‘shing. Qopqog‘ini yoping va past olovda biroz pishiring.
Makaronlarni qaynayotgan suvga solib, 8-10 daqiqa pishiring. Suvini to‘kib tashlab, 50-100 ml zahira qiling.
Pishgan makaronlarni skovorodkaga soling, reyhanni qo‘shing, parmesan bilan sepib, yaxshilab aralashtiring. Quruq bo‘lsa, zahira suvini qo‘shing.
Idishga solib, ustidan yana reyhan sepib, zaytun moyi bilan bezang.
Chorshanba: Losos Salati
To‘rt porsiya uchun mo‘ljallangan, ammo ortgan salat ertasi kuni ofisga olib borish uchun ham ajoyib. Sovuq holda ham mazali.

Kerakli mahsulotlar
- 160 g kinoa (yoki oq guruch);
- 2 dona limon;
- Tuz va qora murch;
- 2 ta qovoq;
- 1 bog‘ ko‘kat (petrushka, shivit, reyhan);
- 4 osh qoshiq shirin bo‘lmagan yogurt;
- Zaytun moyi;
- 4 dona losos filesi terisi bilan.
Tayyorlanishi
Kinoa yoki guruchni paketdagi ko‘rsatmalarga muvofiq pishiring. Yarim limon sharbatini qo‘shib, tuz va murch seping.
Qovoqni tozalab, uzun yupqa bo‘laklarga kesing. Grillda har ikki tomondan 2 daqiqa qovuring.
Ko‘katni mayda to‘g‘rab, qolgan limon sharbatini, yogurtni, zaytun moyini aralashtiring, tuz va murch seping.
Losos filesini tuzlab, qizigan skovorodkada yoki grillda har tomondan 3-4 daqiqa pishiring.
Idishga avval kinoani soling, ustiga qovoq bo‘laklarini joylashtiring, lososni bo‘laklarga ajrating va ustidan ko‘katli aralashmani quying. Qo‘shimcha ko‘kat bilan bezang.
Payshanba: Osiyo uslubidagi qovurilgan mol go‘shti
Ko‘rinishi ekzotik bo‘lsa-da, bu taom tez tayyorlanadi va kundalik ovqatlar qatorida sevimlilardan biriga aylanishi mumkin.

Kerakli mahsulotlar
- 1 osh qoshiq tuzsiz yer yong‘og‘i;
- 2 dona sarimsoq;
- 5 sm uzunlikdagi zanjabil bo‘lagi;
- 1 osh qoshiq kunjut moyi;
- 2 ta yulduzcha anis;
- 200 g mol go‘shti farshi;
- 1 choy qoshiq asal;
- 1 choy qoshiq soya sousi;
- 2 dona laym (yoki kichik limonlar);
- 150 g guruchli noodle;
- 2 ta kichik piyoz;
- 1 kichik chili qalampiri;
- 200 g istalgan yangi sabzavot;
- 4 ta koriandr shoxi.
Tayyorlanishi
Yong‘oqni quruq skovorodkada yengil qovuring, so‘ng ularni to‘g‘rab oling.
Sarimsoq va zanjabilni mayda to‘g‘rab oling.
Skovorodkada kunjut moyini qizdirib, anisi qo‘shing. Keyin farsh, sarimsoqning yarmisi, zanjabil va asalni solib, 5 daqiqa davomida qovuring, mol go‘shti qizarib, qattiq qobiq hosil qilguncha aralashtirib turing.
Qolgan sarimsoq va zanjabilni to‘g‘rab, soya sousi va laym sharbatini qo‘shing.
Guruchli noodle paketdagi ko‘rsatma bo‘yicha pishiring. Piyozni halqa shaklida, chili qalampirini mayda to‘g‘rang. Sabzavotlarni yeyishga qulay shaklda kesing.
Idishga sabzavot, noodle, sarimsoq-zanjabil aralashmasi, mol go‘shti, piyoz, chili, yong‘oq va koriandrni navbat bilan joylashtiring.
Juma: Ziravorli Losos Tako
Tez tayyorlanadigan, ko‘zni quvontiradigan va mazasi juda yoqimli taom.

Kerakli mahsulotlar
- 4 dona terili losos filesi (har biri taxminan 125 g);
- 2-3 choy qoshiq ziravorlar aralashmasi;
- Tuz va qora murch;
- Har qanday o‘simlik yog‘i;
- ½ bog‘ yangi koriandr;
- ½ bog‘ yangi yalpiz;
- 150 g yog‘siz yogurt;
- 1 ta bodring;
- 2 ta shalot piyoz (oddiy piyoz bilan almashtirish mumkin);
- 1 ta chili qalampiri;
- 1 chimdim shakar;
- 1 osh qoshiq oq sharob sirkasi;
- 4 ta tortilla.
Tayyorlanishi
Lososga ziravorlarni, tuz va murchni surtib, yog‘ sepib, 10-15 daqiqa dam oling.
Qopqoqsiz qizdirilgan skovorodkada har ikki tomonni 8-10 daqiqa pishiring, terisi qarsillab pishsin.
Koriandr va yalpizni mayda to‘g‘rang, yogurt bilan aralashtiring.
Bodringni spiral shaklida yupqa bo‘laklarga kesing, piyoz va chili bilan aralashtirib, tuz, shakar, sirka va ziravorlar qo‘shib, muloyimlik bilan aralashtiring.
Har bir tortilla ustiga losos, yogurt aralashmasi va bodringli salatni solib, koriandr barglari bilan bezang.
Shanba: Dengiz Baliqli Karrі
Shanba uchun Jamie Oliver Ceylon an’analariga asoslangan, ziravorli va muloyim karri tayyorladi.

Kerakli mahsulotlar
- 500 g istalgan dengiz baliq (okun, shchuka, treska), tozalangan;
- 1 choy qoshiq kurkuma kukuni;
- Tuz va qora murch;
- 2 dona laym;
- 400 ml kokos suti;
- 400 ml tuzlangan suv;
- 200 g jigarrang guruch yoki oddiy guruch.
Sous uchun:
- 2 ta kichik piyoz;
- 2 dona sarimsoq;
- 5 sm zanjabil bo‘lagi;
- 2 ta yashil chili;
- 10-12 ta kichik pomidor;
- 1-2 osh qoshiq yer yong‘og‘i yog‘i;
- ½ bog‘ yangi curry barglari;
- 3 ta kardamon;
- 2 choy qoshiq xantal urug‘i;
- 1 choy qoshiq qora ziravor;
- ½ choy qoshiq kurkuma;
- 1½ choy qoshiq limon sharbati.
Tayyorlanishi
Baliqni katta bo‘laklarga kesib, kurkuma, tuz, laym sharbati bilan aralashtiring va kamida 1 soat sovutgichda turing.
100 ml kokos suti va 300 ml suvni qaynating, guruchni solib, pishguncha davom ettiring.
Sous tayyorlash uchun piyoz, sarimsoq, zanjabil va chili ni to‘g‘rab, yer yong‘og‘i yog‘ini qizdirilgan skovorodkaga soling. So‘ng barcha ziravorlar va curry barglarini qo‘shib, 5-10 daqiqa davomida pishiring.
Kardamon, xantal, qora ziravor va kurkuma aralashmasini qo‘shib, yana 1 daqiqa qovuring.
Pomidorlarni qo‘shib, qolgan kokos suti va suvni quyib, 10 daqiqa past olovda qaynating.
Baliq bo‘laklarini sousga solib, tayyor bo‘lguncha pishiring.
Taomni issiq holda, guruch bilan birga dasturxonga torting.
Yakshanba: Marokko uslubidagi Qovurilgan Tovuq
Haftaning yakunida mazali, xushbo‘y va tantanali taom — Marokko taomlari ruhida tayyorlangan qovurilgan tovuqni sinab ko‘ring.

Kerakli mahsulotlar
- 2 dona limon;
- Tuz va qora murch;
- 1 osh qoshiq ras-el-hanout ziravor aralashmasi (yoki zanjabil, kumin, koriandr, anis, mix, muskat yong‘og‘i, qora murch aralashmasi);
- 1 dona quruq chili;
- 1,6 kg tayyorlangan tovuq;
- Zaytun moyi;
- Bir nechta koriandr shoxi.
Tayyorlanishi
Duxovkani 180°C ga qizdiring. Limonlarning terisini oling. Birini mayda to‘g‘rab, ziravorlar, chili, tuz va murch bilan aralashtiring — marinad tayyor.
Qolgan limonni yupqa bo‘laklarga kesib, pishirish qolipiga joylang.
Tovuq terisiga bir nechta chuqur kesiklar qilin, marinadni teriga va go‘shtga yaxshilab surtib chiqing. Zaytun moyi sepib, qolipga qo‘ying.
Taxminan 1 soat 20 daqiqa davomida tovuq pishguncha qovuring, terisi qizarguncha.
Ustini yangi koriandr bilan bezang va dasturxonga torting.
Hafta davomida mazali, rang-barang va foydali taomlar tayyorlab, oilangizni quvontiring!
Siz Oshpazlik Sirlari bo'yicha eng so'nggi yangiliklar va aktual voqealarni 27-04-2022 sanasida topdingiz. Maqola sarlavhasi: " 7 Taomlar Hafta Bo‘yi: Jamie Oliverdan Ilhom Oling " sizga Oshpazlik Sirlari sohasidagi eng dolzarb va ishonchli ma'lumotlarni taqdim etadi. Har bir yangilik chuqur tahlil qilingan va sizga foydali bilimlar berish uchun tayyorlangan.
7 Taomlar Hafta Bo‘yi: Jamie Oliverdan Ilhom Oling haqidagi ma'lumotlar sizga Oshpazlik Sirlari bo'yicha qarorlaringizni yanada to'g'ri qilishga yordam beradi. Saytimizda yangiliklar doimiy yangilanadi va Jurnalstika standartlariga to'liq javob beradi.


